Häirintävapaa urheilu – ennaltaehkäisy ja tapauksiin puuttuminen urheiluseuroissa. Tilaisuus siirretään syksylle 2020.

Häirintävapaa urheilu 
– ennaltaehkäisy ja tapauksiin puuttuminen urheiluseuroissaViimeaikaiset uutisoinnit ovat osoittaneet, että urheilussa esiintyy niin häirintää kuin muuta epäasiallista käytöstä. Tärkeää on, kuinka urheilu vastaa tähän haasteeseen. Tarvitaan entistä paremmat keinot niin ennaltaehkäisyyn kuin rikkomuksiin puuttumiseen. Ensin ilmiö pitää kuitenkin tunnistaa.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille. Koulutuksen tavoitteena on lisätä urheiluseurojen valmiutta ennaltaehkäistä ja puuttua niin häirintään kuin muuhun epäeettiseen käytökseen. Koulutuksessa annetaan erilaisia käytännön toimintamalleja, jotka auttavat häirintävapaan urheilun edistämisessä.


- Jokaisen seuratoimijan minimivelvollisuus on ilmoittaa ja puuttua, mikäli havaitsee häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä. Tämän lisäksi eri tehtävissä vastuu on erilainen. Seurapäättäjien tulee huolehtia, että mahdollisiin rikkomuksiin on olemassa toimintamallit, jotka ovat kaikkien tiedossa. Seurassa tulee sopia yhteisistä säännöistä urheilijoiden, valmentajien ja vanhempien kesken myös epäasiallisen käyttäytymisen osalta, SUEKin koulutuspäällikkö Piia Pöyhönen sanoo.

Koulutus on suunnattu niin urheiluseurojen hallituksen jäsenille, seuran hallinnon työntekijöille kuin valmentajille. Koulutuksen jälkeen seurat osaavat luoda oman toimintamallinsa ennaltaehkäisyyn ja mahdollisten häirintätapausten varalle. Luodaan yhdessä ympäristö, jossa jokainen saa urheilla turvallisessa ympäristössä.

Lapin alueen koulutus

Ajankohta: Tiistai 7.4.2020 klo 17:30-20:00

Paikka: Rovaniemi, Viirinkankaantie 1, 96300 Rovaniemi. Auditorio.

Hinta: Koulutus on maksuton

Järjestäjä: Lapin Liikunta ry, SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea

Kouluttajat: Piia Pöyhönen, Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry ja Saara Ruotsalainen, Väestöliitto


Ilmoittautuminen: 1.4.2020 mennessä alla olevalla ilmoittautumislomakkeella.

Huom! Ilmoittautumisen tarkoituksena on varmistaa paikkojen riittävyys sekä tarjoiluiden määräPS. Kannustathan kertomaan.

Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa (https://etoleyksin.fi/), jokainen voi keskustella mahdollisista häirintätapauksista ammattilaisen kanssa.

SUEKin ILMO-palveluun (https://ilmo.suek.fi/#!/) voi ilmoittaa nimellä tai nimettömästä, mikäli havaitsee rikkomuksia. Palveluiden linkit voi lisätä seuran nettisivuille.

ILMOITTAUTUMINEN KOULUTUKSEEN