Ranua ja Simo ovat ottaneet Sporttiparkin omakseen

8.9.2021

”Kun kuulee naurua ja liikunnan riemua niin tietää, että ollaan oikeilla jäljillä”

Lapin Liikunnan järjestämä Sporttiparkki-kiertue starttaa keskiviikkona Yläkemijoen koululta Vanttauskoskelta ja kurvaa torstaiksi Simoon sekä perjantaiksi Ranualle.

-        Sporttiparkki on mukava liikunta- ja huvipuistotyyppinen iltapäivätapahtuma, jossa lapset pääsevät liikkumaan ja nuoret lisäksi testaamaan terveyskuntoaan. Kohderyhmään kuuluvat myös opiskelijat ja oppilaitosten henkilökunta. Vanttauskoskella mukana ovat kaikki peruskouluikäiset, lasten ja nuorten liikunnan aluekehittäjä Anssi Kiuru kertoo.

Sporttiparkki koostuu erilaista liikuntarasteista. Paikan päällä on mahdollista tehdä myös puristusvoima- ja kehonkoostumusmittaukset, joista osallistujat saavat lyhyen hyvinvointianalyysin.

-        Tapahtuma räätälöidään jokaiselle kunnalle heidän toiveidensa ja resurssiensa mukaan. Ohjaajina Sporttiparkissa toimivat Lapin Urheiluopiston liikuntaneuvojaopiskelijat. Tämä on mahtava mahdollisuus heille opintosuoritusten ohessa päästä kiinni käytännön työelämään ja kohdata oikeita asiakkaita, Kiuru jatkaa.

Ranua ja Simo ovat olleet jo vuosikausia Sporttiparkin kestotilaajia. Pienissä kunnissa tapahtuman hyödyt nähdään moniulotteisena.

-        Simolaiset lapset ja nuoret ovat saaneet tutustua monipuolisesti Sporttiparkin kautta liikkumiseen. Meillä ei ole resursseja itse järjestää vastaavaa, joten tapahtuma on todella tärkeä ja hyvä tapa tuoda eri liikuntamuotoja esille. Sekä oppilaat että opettajat ovat olleet todella tyytyväisiä päivään ja osallistuneet innolla tapahtumaan - hymyssä suin ovat touhunneet eri rasteilla, Simon kunnan vapaa-aikatoimenjohtaja Soile Vakkala kehuu.

Sporttiparkki ei ole niinkään trendi- tai uutuuslajien esittelytilaisuus, vaan enemmänkin ajatushautomo - miten eri liikuntamuotoja ja -välineitä voidaan soveltaa ja käyttää mahdollisimman monella eri tavalla. Lisäksi tapahtumassa herätellään henkiin erilaisia perinneleikkejä ja -pelejä.

-        Tänä vuonna mennään suhteellisen pienellä välinemäärällä, mutta yksinkertaisesta välineestä on mahdollista saada paljon iloa irti, Kiuru vakuuttaa.

-        Toiminnallisten rastien ideointivastuu on näyttöä suorittavilla opiskelijoilla, mutta heidän toimintaansa autetaan sekä opettajien että Lapin Liikunnan suunnalta. Mukana olevista lajeista kestosuosikiksi on noussut kaupunkisota. Se villitsee nuoret joka vuosi.

Tapahtumassa on huomioitu myös osallistujien yhdenvertaisuus koronaturvallisuutta unohtamatta.

-        Sporttiparkki on esteetön eli siihen pystyvät osallistumaan myös liikuntarajoitteiset. Lisäksi tapahtuma toteutetaan pääsääntöisesti ulkotiloissa, joten koronaturvallisuus on helpompi järjestää. Alueella on myös käsien desinfiointimahdollisuus, ja ohjaajat käyttävät kasvomaskeja, kiertuevastaava listaa.

Mistä sitten huomaa, että tämäntyyppinen liikuntatapahtuma on onnistunut?

-        Parhaimman fiiliksen tapahtuman onnistumisesta saa, kun kääntää hetkeksi selän ja vain kuuntelee. Kun kuulee naurua ja liikunnan riemua niin tietää, että ollaan oikeilla jäljillä. Sporttiparkista moni on löytänyt itselleen myös uuden harrastuksen, Kiuru mainitsee.

Muita Lapin Liikunnan järjestämiä alkaneen syksyn tapahtumia ovat mm. ”SuomiMies seikkailee” ja ”Kunnon Mummola”.


Sporttiparkki -viikko

-        toisen asteen opiskelijoille ja oppilaitosten henkilökunnalle tarkoitettu terveysliikuntatapahtuma

-        keskiviikko 8.9. Yläkemijoen koulu, Vanttauskoski

-        torstai 9.9. Simon koulun piha-alue ja lukion liikuntasali

-        perjantai 10.9. Ranuan urheilukenttä ja Peuran talo

Lapin Liikunnan syksyllä järjestämiä tapahtumia

-        SuomiMies seikkailee - työikäisille, sekä miehille että naisille, suunnattu matalan kynnyksen terveysliikuntatapahtuma, jossa testataan osallistujia hikoilematta ja hengästymättä

-        Kunnon Mummola - tapahtumassa testataan ikääntyneiden toimintakykyä sekä lihasvoimaa ja kehonkoostumusta

-        Lisätiedot ja tarkemmat aikataulut: www.lapinliikunta.com


Kirjoittanut: Heikki Kiiskinen

Sporttiparkkitapahtuma koulun pihalla
Sporttiparkki