Inno4Sports -hanke

Arctic Sport Network -logo.
Inno4Sports, Interreg Europe -logo.

INNO4SPORTS – hanke

Liikunnasta kasvua, terveyttä ja elinvoimaa

Lapin Liikunta on mukana temaattisena kumppanina yhdessä Lapin AMK:n kanssa Interreg Europe -ohjelman rahoittamassa Inno4Sports -hankkeessa, jossa keskitytään urheilun, liikunnan ja hyvinvointialojen tarjoamien mahdollisuuksien avulla lisäämään alueiden kasvua, terveyttä ja elinvoimaa. Hanketta hallinnoi Lapin liitto. Hanke on alkanut kesäkuussa 2018 ja Lapin Liikunta ry liittyi mukaan tammikuussa 2019. Hanke päättyy marraskuussa 2022.Inno4Sports -hankkeen temaattisina koordinaattorina toimivat Suvi Karusaari Lapin Liikunnalta ja Heikki Hannola Lapin AMK:sta. Lapin Liikunnan rooli on tuoda verkostoon kolmannen sektorin Lappilaisen liikunnan- ja urheilun näkemystä. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on viedä oppeja kentälle, kuinka urheiluseuroille saadaan tietoa liikunnan- ja urheilun ajankohtaisista asioista maakunta- ja EU-tasolla. Kansainvälinen yhteistyö tuo täydentävää osaamista muualta Euroopasta paikallisten vahvuuksien tueksi.Hankkeen koordinaattorina toimii Sports and Technology Foundation (Alankomaat). Muut hankekumppanit tulevat Suomesta, Espanjasta, Unkarista, Puolasta ja Belgiasta. Inno4Sport -hankkeessa on kahdeksan hankekumppania.

Hankkeen kumppaniorganisaatiot:
- Association Institute of Biomechanics (Espanja)
- Valencian Institute of Business Competitiveness (Espanja)
- MSE Cluster Ltd. (Unkari)
- University of Debrecen, Institute of Sport Sciences (Unkari)
- Lapin liitto (Suomi)
- Verde Foundation for Innovative Sports Surfaces (Puola)
- European Platform for Sport Innovation (Belgia)Suvin kokemuksia inno4Sports -hankkeesta

Osallistuin Inno4Sports -hankkeen seminaariin maaliskuussa Espanjan Valenciassa, missä aiheena oli urheilu-, liikunta ja hyvinvointialojen yhteyksien parantaminen alueellisiin kehitysohjelmiin. Isojen liikunta- ja urheilutapahtumien järjestäminen ja liikuntamatkailu oli nostettu hienosti Valencian vahvuuksiin. Tutustuimme L´Alqueria del Basketin koripallopyhättöön https://alqueriadelbasket.com/?r=index/Principal&idioma=eng , kuultiin paikallisten ja kumppaniorganisaatioiden malleja liikunnasta ja urheilusta. Näimme Valencian kaupungin kuivuneen Turia joen alueen, mihin on keskitetty koko kaupungin liikunta- ja kulttuuritarjonta urheilukenttineen ja oopperataloineen. Puiston maisema-arkkitehtuuri on tarkkaan mietitty ja se on jaettu eri osiin. Alueen pituus on noin 7 kilometriä. https://www.visitvalencia.com/en/what-to-do-valencia/sporting-activitiesTulevien seminaarien aihealueita, joiden voimin pureudutaan aluetason haasteeseen tavoitteena:
- Parantaa urheilu-, liikunta-, ja hyvinvointialojen yritysten pääsyä markkinoille
- Tutkia toimialat ylittävän yhteistyön mahdollisuuksia
- Parantaa yhteyksiä kuluttajien tarpeisiin ja yhteiskunnallisiin trendeihinLapland Seminar

Yksi temaattisen koordinaattorin tehtävistä oli järjestää seminaari syys-lokakuun vaihteessa. Seminaari järjestettiin Pyhällä ja Rovaniemellä 29.9-2.10.2019. Seminaariin osallistui 34 liikunnan ammattilaista edellä mainituista kumppaniorganisaatioista. Lapin seminaarin teema oli toimialat ylittävien yhteistyömahdollisuuksien tutkiminen. Tähän teemaan pohjaten suunnittelimme ja kutsuimme puhujat seminaariin ja nautimme luontoliikunnasta Pyhätunturin alueella.

Pyhän paikallisia liikunta- ja matkailun puhujina oli mm. Pyhätunturin kehitysjohtaja Jusu Toivonen, joka esitteli hiihtokeskusta ja heidän ympäristöohjelmaansa. Oli hienoa kuulla, että Pyhä on Pohjoismaiden ensimmäinen hiilineutraali hiihtokeskus https://pyha.fi/pyhatunturi/ymparisto-ohjelma#tab-hiilineutraali-hiihtokeskus

Metsähallituksen suunnittelija Anna Pakkanen kertoi tietoa Lapin kansallispuistoista ja luonnossa liikkumisesta. Paikallinen seikkailuyritys Bliss Adventuren (https://blissadventure.fi/ ) Artturi Kröger esitteli yrityksen liikuntapalveluita ja avasi vieraille yhteistyötä Metsähallituksen kanssa. Yrityksen periaatteisiin kuuluu toimia vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen luonnonpuistoalueella.

Liikunnalliset sisällöt suunniteltiin yhdessä Lapin AMK:n liikunta- ja vapaa-ajan koulutusohjelman opiskelijoiden kanssa. Luentojen ja työpajojen lisäksi vieraat saivat päivien aikana taukoliikuntaa ja päivävaelluksen Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Pyhän ohjelmaan kuului myös rauhoittuminen metsäkylvyn parissa, mikä oli monelle uusi elämys. Japanissa suuressa suosiossa ovat metsäkylvyt, eli meidän kielellä rauhoittuminen metsässä ilman kiirettä ja tehtäviä. Terapeuttisen kävelyn, shinrin-yokon, uskotaan vaikuttavan keskushermoston toimintaan ja vähentävän stressiä. Viimeisenä yönä vieraat yöpyivät maastossa Huttujärven Huttoloman laavulla. Hienoa työtä Veera, Jannaliina ja Heidi!

Rovaniemellä vieraat tutustuivat Santasport Lapin Urheiluopiston koulutus- ja vapaa-ajan keskukseen, kuunneltiin vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Petteri Pohjan esittelyä Rovaniemen kaupungin liikunnan painopistealueista. Olli Kelhä Kemin Hepolan koululta esitteli personal trainer -hanketta. Kemissä on meneillään Erasmus+ Sport -ohjelmasta rahoitettu hanke, jossa drop out -ilmiöön puuttumiseen keksittyjä oppeja jaetaan yhteistyökumppanien kesken. Mukana Block Out Drop Out -hankkeessa ovat Kemin lisäksi liettualaiset Krantasin koulu ja jalkapalloseura Banga FK sekä urheilupainotteinen Tóvárosin koulu Unkarista. Valtakunnallinen Liikkuvan koulu -ohjelma on jakanut valtakunnallisesti personal trainer -toimintamallia muualle suomeen. Rovaniemellä vietetyn päivän päätteeksi vierailimme Lappset Groupilla. Markkinointi & innovaatiojohtaja Hannu Ylinenpää avasi vieraille Lappset Groupin leikki- ja liikuntavälinetuotteista ja kuinka yritys menestyy maailmalla.

Arctic Sport -verkosto

Hankkeen myötä on perustettu Lapin liikunta-alan toimijoille avoin Arctic Sport verkosto. Avoin verkosto edistää:

  • Urheilu-, liikunta-, ja hyvinvointialojen innovaatioita ja niiden pääsyä markkinoille
  • Alan koulutusta ja osaamista
  • Uuden teknologian ja kestävän kehityksen mukaisten toimintatapojen haltuunottoa
  • Terveellisiä elämäntapoja ja Lapin houkuttelevuutta asuinpaikkana

Verkosto jakaa kokemusta ja asiantuntijuutta. Urheiluseuratoimija on tervetullut mukaan yhteistyöprojekteihin, jolla kehitetään Lapin liikuntakenttää.

Kenelle?

Arctic Sport -verkosto on avoin verkosto, johon on tervetulleita yritysten, urheiluseurojen, kuntien, koulutusorganisaatioiden edustajat sekä kaikki liikunta-alan kehittämisestä kiinnostuneet.

Voit lukea viimeisimmän uutiskirjeen ja liittyä verkostoon: https://us3.campaign-archive.com/?e=&u=7cb1a7b6649adfe20f5b5ab22&id=9745790d4c

Nainen pitämässä luentoa.
Väkeä poseeraamassa leikkikentällä.
Mies pitämässä luentoa.
Metsämaisema.
Mies pitämässä luentoa.
Mäkimaisema.
Tutustumiskierros.
Mies pitämässä luentoa.
Mies pitämässä luentoa.