Barents Urheilu tukee nuorten kasvua ja kehitystä

20.5.2022


Barents Urheilun tehtävänä on järjestää alueen 15-25-vuotiaille nuorille kansainvälisiä urheilutapahtumia, tukea heidän kasvuaan ja kehitystään sekä luoda mahdollisuuksia tutustua naapurimaiden nuoriin ja kulttuureihin. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana kolme maata: Suomi, Ruotsi ja Norja.

-        Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi Venäjä on toistaiseksi ulkona järjestön toiminnasta. Noudatamme tässä asiassa ministeriöiden ohjeita, Lapin Liikunnan toiminnanjohtaja Maarit Toivola toteaa.

Suomessa Barents Urheilua johtaa ja koordinoi Lapin Liikunnan alainen toimikunta, jonka muut jäsenet ovat Kainuun Liikunta sekä Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu. Toiminnan taloudellisena pohjana on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtionavustus.

-        Kaikki Barents Urheilun järjestämät tapahtumat ovat nuorille joko täysin maksuttomia tai niistä peritään nimellinen omavastuuosuus, toimikunnan koordinaattori Suvi Karusaari taustoittaa.

-        Norjan Barents-sihteeristön taloudellinen tuki mahdollistaa isompien tapahtumien järjestämisen, puheenjohtaja Osmo Happonen lisää.

Barents Urheilun historia ulottuu aina 1950-luvun alkuun. Vuoteen 1997 saakka toimittiin Kalottiurheilun nimellä.

-        Kalottimaaotteluihin on vuosien varrella osallistunut todella kovia pohjoissuomalaisia olympiaurheilijoita, kuten Juha Väätäinen, Jari Lipponen ja Mika Halvari, puheenjohtaja muistelee.

Järjestön tärkein tapahtuma on vuorovuosin järjestettävät kesä- ja talvikisat, Barents Games. Kisat on jouduttu koronapandemian vuoksi perumaan jo useamman kerran, mutta vuoden 2022 kesäkisat järjestetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Norjan Tromssassa. Kisoissa on mukana 14 lajia, joista neljässä kilpailevat myös paraurheilijat.

-        Tromssaan on tulossa yli 1000 osallistujaa. Suomen joukkueen koko on noin 250 henkilöä. Kisat on monelle nuorelle ensimmäinen kansainvälinen edustustehtävä, Karusaari sanoo.

-        Yhteisöllisyys tapahtumissa on käsinkosketeltavaa. Myös nuorten ja heidän vanhempiensa antama palaute kisareissuista on pelkästään positiivista, Toivola tietää.

Toinen Barents Urheilun merkittävä tehtävä on opastaa ja kouluttaa alueen nuoria urheiluseurojen ja -järjestöjen johtamiseen. Ohjelma kantaa nimeä YLIB - Young Leaders In Barents, ja sen avainteemoina ovat johtajuus, elinvoimainen urheiluseuratoiminta ja kansainväliset verkostot.

-        On inspiroivaa jutella samanhenkisten ihmisten kanssa eri maiden ja kulttuurien yhtäläisyyksistä ja eroista. Opintojen aikana olen kiinnostunut urheilu- ja liikuntatapahtumien järjestämisestä. YLIB-toiminnan kautta toivon saavani uusia näkökulmia tähän liittyen, kajaanilainen Riikka Pulkkinen kertoo.

YLIB-ohjelma mahdollista nuorille oppimisen toisiltaan akateemisesti, kulttuurillisesti ja sosiaalisesti.

-        Barents Urheilu ei ole pelkästään kisailua, vaan yhdessäoloa, toisiin tutustumista ja verkostoitumista yli maa- ja lajirajojen niin urheilijoiden, valmentajien kuin seuratoimijoidenkin kesken, Toivola muistuttaa.

Kisat ovat kuitenkin olleet hyvä ponnahduslauta monelle pohjoissuomalaiselle urheilijalle kohti isompia areenoita – niin myös rovaniemeläiselle judoka Markus Lambackalle.

-        Kisatapahtumat ovat olleet minulle erinomaisia tilaisuuksia hakea itsevarmuutta omien kykyjen riittävyydestä ottaa seuraava askel kohti kansainvälistä menoa. Lisäksi Barents Games tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua niin oman maan muiden urheilijoiden kuin ulkomaisten kollegoiden kanssa. Ilmapiiri kisoissa on huikea.


Barents Games

-        Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosien urheilutapahtuma 15-25-vuotiaille nuorille

-        seuraavat kesäkisat järjestetään 2.-4.9.2022 Tromssassa, Norjassa

-        lajit: jousiammunta, boccia, keilailu, pyöräily, jalkapallo, golf, judo, suunnistus, voimanosto, ammunta, pöytätennis, tennis, yleisurheilu ja paini

-        paralajit: boccia, keilailu, pöytätennis ja yleisurheilu

-        vuoden 2023 talvikisat pidetään Norjan Bodøssä ja Narvikissa, kesäkisat vuonna 2024 Kemissä ja Torniossa

-        lisätietoja YLIB-ohjelmasta ja kisojen valintakriteereistä: www.lapinliikunta.com


Lue  lisää:

BARENTS URHEILU | Lapin Liikunta 

Lajiyhdyshenkilöiden yhteystiedot, Suomi | Lapin Liikunta

Sports (barentssports.com)

Barents Summer Games in Tromsø 2022 are to be arranged (barentssports.com)