Rennon syömisen sanansaattaja Patrik Borg: Syötkö jaksamistasi?

3.9.2020

Saatko ravinnosta energiaa ja jaksamista vai mielipahaa ja stressiä? Tätä johdattelee pohtimaan ravitsemusasiantuntija Patrik Borg omassa webinaariluennossaan.

– Iso osa työtäni on saada syömisestä rentoa, mukavaa, helppoa ja intuitiivista, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertoo taustaksi.

– Ihmiset ovat kiinnostuneita syömisestä mutta tekevät siitä vaikeaa.

Yleisimmät motiivit pohtia omaa syömistä liittyvät jaksamiseen, painonhallintaan ja terveyteen. Borgin kokemus on, että hyvin usein ihmiset kuvittelevat tietävänsä, miten pitäisi syödä, vaan eivätpä kuitenkaan tiedä. Jos jo lähtökohta on väärä, ei tulostakaan synny.

Ne oikeasti oleelliset asiat Borg kiteyttää kolmeen.

– Ensinnäkin suhtautuuko ihminen syömiseen joustavalla, stressittömällä tavalla? Mitä enemmän miettii ja puristaa, sitä varmemmin menee pieleen. Pitää löytää tasapaino sen suhteen, mitä parannettavaa on ja löytää myös oikea fiilis. Syömisestä ei saa tulla stressiä tai morkkista.

– Toisena on maailman tutuin asia: ateriarytmi. Kaikki luulevat, että se on kunnossa, mutta ei se ole. Jos illalla tulee kammonälän kokemuksia tai tunne, ettei ole nälkä mutta tekisi mieli syödä jotain, voi miettiä, onko ateriarytmi kunnossa. Se ei ole tekninen asia, että pitää syödä kolmen – neljän tunnin välein tai viisi ateriaa päivässä, vaan pitää mennä kehon tuntemusten mukaan.

– Kolmanneksi pitää poimia oman tavoitteen mukaiset syömisen tärkeimmät komponentit, esimerkiksi kasvikset. Ja jos nämä kolme kohtaa ovat kunnossa, se auttaa jo tosi paljon, asiantuntija kannustaa.

Buusti360 -webinaarisarja starttaa lokakuussa ja Patrikin ajatuksia pääset kuulemaan lisää viikolla 46.

Patrik Borg on ravitsemusasiantuntija, joka asiantuntijatehtävien ja tutkimuksen ohella tekee vastaottotyötä ja pitää luentoja ravitsemukseen liittyvistä teemoista. Hän on Suomen Lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja ja kirjoittaa Pöperöproffa-blogia. Itse hän luonnehtii rooliaan rennon syömisen sanansaattajaksi.


Syksyn kampanjatarjouksena hyvinvointimittaukset tilaaville työyhteisöille Työhyvinvoinnin palaset osaksi -elämää webinaarisarja veloituksetta. Buustin kautta työyhteisöllänne on nyt myös mahdollisuus saada Break Pro -taukoliikuntasovellus kuukaudeksi veloituksetta käyttöönne.

Lisätietoja luennosta ja syksyn työhyvinvointikampanjoista saat iida.kallo@lapinliikunta.fi tai p. 040 8329 321